Zvuk ničí rakovinu

7.2.2020
Citace:
J David R. Mittelstein et al. Selective ablation of cancer cells with low intensity pulsed ultrasound, Applied Physics Letters (2020), Volume 116, Issue 1, DOI: 10.1063/1.5128627
Zdroj
Makrofág ve středu obrázku pohlcuje rakovinné buňky. Promáčknuté oválné útvary kolem jsou červené krviny, foto Susan Arnold, volné dílo, via Wikimedia Commons.

Rakovinné buňky může selektivně ničit ultrazvuk o nízké intenzitě méně než 5 W/cm2, frekvenci 0,5–0,67?MHz a délce pulsů nad 20 ms. Kombinace rozměrů, tloušťky buněčných stěn, velikosti a počtu organel uvnitř utváří mechanické vlastnosti buňky, kterou mohou být výrazně odlišné mezi rakovinnými a zdravými buňkami. Ultrazvuk je proto rozvibruje a roztrhá při různém nastavení. Testování zatím proběhlo jen v buněčných suspenzích in vitro, takže před uvedením metody do praxe bude nutné provést ještě dlouhou řadu pokusů i na živých zvířatech.

„Rakovinové buňky jsou dosti odlišné i v rámci jednoho nádoru, takže by mohlo být téměř nemožné najít rozsah nastavení ultrazvuku, který by zabil každou jednotlivou rakovinnou buňku. Zbývající přežívající buňky by mohly způsobit opětovný růst nádoru,“ soudí spoluautor publikace Peter P.Lee z kalifornského Beckman Research Institute. Sotva půjde o metodu absolutní, ale bude nutné ji nasadit vždy v kombinaci např. s cytostatiky nebo povzbuzením imunitního systému. Např. při odstraňování tumorů prorostlých do pro život nezbytných orgánů (např. mozkový kmen) by se mohla uplatnit velmi dobře.

 
Odeslat komentář k článku "Zvuk ničí rakovinu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Zvuk ničí rakovinu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace